Facebook døde denne uken

Bruken av Facebook stagnerer nå viser ferske tall. I enkelte land i Europa går bruken ned. Selv om Facebook har nesten 1.5 milliarder bruker kan mye tyde på at vi i disse dager ser begynnelsen på slutten for Facebook. Selvsagt vokser ingen ting inn i himmelen og kanskje nådde selskapet en grense for hvor mange som til slutt laget seg en profil, men spådommen om Facebook sin skrantene helse handler om helt andre ting enn at vi bruker det sosiale mediet mindre og mindre, for Facebook er havnet i skikkelig hardt vær og rystes nå av avsløringer som setter spørsmålstegn med deres forretningsmodell såvel som deres rolle i våre alles liv. Sågar Facebooks rolle for å bringe en norsk justisminiseter som amerikasnke preseniden til makten kan se ut til å ha røtter i effekten av fenomenet Facebook.   

Onde Facebook
I helgen ble det kjent gjennom The Guardian at Facebook slapp fra seg profilene til 50 millioner av brukerne før det famøse presidentvalget i 2016. Cambridge Analytica brukte dataen til å nøre opp under hatet og feilinformasjon helt ned på personnivå. Facebook er nå veldig lei seg for at dette har blitt kjent, men ventet helt til The Guardian la fram bevis før kastet ut Cambridge Analytica som kunde (de hadde Trump sin valgkamporganisasjon (kilde) som kunde). På toppen av det har amerikanske sikkerhetstjenesten i vinter lagt fram bevis på at russiske myndigheter laget falske brukere som igjen plantet feilinformasjon som direkte påvirket valget.

Facebook var lenge glade for all trafikk de kunne få.  De ville bli sette på som en plattform for deling av alt mulig rart uten at de skulle behøve å ta ansvar for det som ble delt. Derfor ville de ikke definere seg som utgiver (forholde seg til redaktørplakater og nasjonal lovgiving). Ei heller vil Facebook betale skatt i de landene de opererer, noe som har ført til at skatt som regionele og nasjonale aviser betalte for sine annonseinntekter ble tatt ut av Facebook i land der de betaler lite eller ingen skatt. Slik forsvant det milliarder i skatteinntekter i land som Norge når avisene tapte annonsemarkedet til Facebook og Google.

Facebook har nå anerkjent at de har laget algoritmer som viser oppdateringer som gynner delinger og likes-klikking av innhold som ikke er faktabasert, men tvert om er oppspinn og falske nyheter. Legger du ut et bilde av dine barn naken på stranden blir bildet rapportert og fjernet med det første, men bringer du ren og skjær løgn i form av en falsk nyhet blir den stående. Det er med Facebooks troverdighet at falske nyheter sprer seg, men oppsiden for Facebook er at de tjener mer penger på falske nyheter enn faktabaserte nyheter. De har med andre ord en økonomisk interesse av at falske nyheter sprer seg, og nå vet vi at falske nyheter sprer seg mer enn faktabaserte nyheter. Å forholde seg til utgiveransvaret er noe Facebook tar lett. Nakenbilder lukes bort av deres ansatte, men de vil ikke rense dessinformasjonen. Det vil endre seg.

EU sin nye lovgivning for personvern skaper hindringer
Fra og med mai må alle som samler informasjon om privatpersoner tilby seg å slette all data de har lagret om brukeren ber om det. De må også få en tydelig tillatelse for å lagre data om oss. EU sitt GDPR direktiv endrer forutsetningene for Facebook sin forretningsmodell. Facebook har tjent sine penger på at vi brukerne deler informasjon, hvorpå de kan selge vår oppmerksomhet til annonsører. For å nå oss, må de vite hvem vi er så markedsføringen fra annonsørene treffer så rett som mulig. Med GDPR forsvinner denne muligheten. Legg da til at Facebook sin troverdighet nå er sterkt svekket og at de nå må ut å forsvare sine etiske og moralske hensikter. Er de et selskap som gjør alt hva de kan for å tjene penger, eller vil de skape en bedre verden? Om Facebook skaper enorme verdier for seg selv på dataen vi gratis bidrar med, skulle det ikke være naturlig at vi fikk litt av pengene? Vi er jo tross alt produktet de selger til annonsørene. Jeg levde lenge i troen på at det var en tjeneste.

I Tyskland og Frankrike vil man nå begrense Facebook sine muligheter til å manipulere og gjøre seg rike på vår oppmerksomhet. Deres dominans kan komme til å brytes opp og mange vil nå tvinge de til å ta ansvar for hva plattformen brukes til. Det ser ut til at de største sosiale mediene skal begrenses og skattlegges slik vi gjør det med tobakk og etter hvert sukker. Vår avhengighet av Facebook ser ut til å være skadelig for oss.   

Det sies at de selskapene som lurer kundene sine til slutt uansett avsløres og derfor dør bort. Tenk deg forskjellen på en bedrager og en tryllekunstner. Bedrageren forteller deg ikke at han har tenkt å lure deg, mens magikeren er helt åpen om at han skal trylle, men han avslører ikke bedrageriet. Facebook er bedrageren som tryller uten å fortelle oss at vi er utsatt. Det vil til slutt koste Facebook dyrt. Det vil også åpne for andre og nye  aktører som i sin tur kan levere det vi faktisk trodde vi fikk av Facebook.

Post Facebook
Nye tjenester vil dukke opp og erstatte det Facebook hjalp oss med på sikt, men da kanskje uten en ond algoritme. Åpenhet og gjennomsiktlighet vil sansyneligvis prege Facebooks arvtagere. De nye aktørene kommer naturligvis til å bruke Facebook som et springbrett til å lokke kunder over til sine tjenester og plattformer. Så selv om det har tatt lang tid for Facebook å bli så store, kommer det til å gå svært mye raskere for en konkurrerende tjeneste å lokke brukerne med hjelp av Facebook. 

/Lars Iversen

https://www.theguardian.com/media/2018/jan/29/social-media-tobacco-facebook-google

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/mark-zuckerberg-universal-basic-income-harvard-commencement-speech-facebook-president-bid-a7757781.html

https://www.theguardian.com/technology/2017/dec/12/facebook-ad-revenue-countries-earned-ireland

https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/mar/18/facebook-extremist-content-user-data?utm_source=esp&utm_medium=Email&utm_campaign=Opinion+UK+connected&utm_term=268087&subid=1885270&CMP=ema_opinionconnectuk

https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/mar/19/a-year-without-tech-debt-gadgets-reconnect-nature?utm_source=esp&utm_medium=Email&utm_campaign=Opinion+UK+connected&utm_term=268087&subid=1885270&CMP=ema_opinionconnectuk