It`s been a while…

Da var det gått et år siden jeg oppdaterte disse sidene. Tanken har vært å bruke siden til å holde orden på mine tanker og samle referanser og erfaringer så de ikke bare flyr avsted. Å ta seg tid til dette er viktigere enn noen gang. En mjuk start i dag…

Huawei
Hvor rart er det ikke at PST nå går ut og anklager, uten å legge frem bevis, kineserne for å har tenkt å bruke Huawei til å stjele data fra norsk industri og norske privatpersoner. Min sønn og samboer kjøpte akkurat hver sin Huawei-telefon som fortsatt selges over disk. Hva skal man tro. Kan justisministeren bare ta for seg et selskap og anklage de helt uten å legge frem noe annet enn vage påstander? Er ikke i tvil om at man skal holde øye på kineserne som sikkert kunne tenkt seg å spionere eller bygge opp en kapasitet til å overvåke trafikken på våre basestasjoner (5G), men hva med de landene og selskapene som vi alt vet spionerer på oss? Hva med de som er tatt med buksene nede og som beviselig har tråkket over denne streken PST og Justisministeres er redd kineserne skal (i fremtiden) tråkke over? Snowden avslørte for en stund siden amerikanske NSA og deres omfattende overvåkning og spionering (først nektet alle på at noe slikt kunne foregå, så når det ble kjent at det var slik fikk vi høre at det viste jo alle). Facebook ble tatt i fjor. Russerne er under press for å ha blitt avslørt i samme ærend. Skulle vi ikke starte med å stenge ute Facebook og Google? Skulle vi ikke avslutte samarbeidet med NSA? Er Trump tryggere en Xi?

For meg ser det ut til at den norske reaksjonen kommer på direkte anmodning fra nettopp USA. Har vi ingen egen vilje? Hvorfor kan vi ikke ha en debatt om dette i offentligheten? Er bevisene for vage eller vil de ikke avsløre sine kilder? Skal vi bare stole på dem? Vet de hva de gjør?

Hvor trygt/lurt er det å etablere en business i Norge om man når som helst kan bli uglesett av myndighetene uten at anklagene blir begrunnet og bevis lagt frem? Er det ikke akkurat den typen udemokratisk spill vi beskylder kineserne for å bedrive? Hva forteller det da om oss? At vi er underlagt USA og er villige til å se våre prinsipper falle for å beskytte oss mot nettopp de som ikke spiller etter reglene (men at vi lystrer de som beviselig ikke følger reglene)? Dette skjer akkurat i de dager det legges frem en ny e-sikkerhetslov for Norge. En lov som gir PST full tilgang til alle norske innbyggere og bedrifter sin data og som Datatilsynet mener bryter med selveste Grunnloven Hva skjedde med debatten om innbyggernes (digitale) vern? Hva lærte vi av Lund-kommisjonen som grundig gikk e-tjenesten/PST opp etter sømmene og avslørte at de bedrev ulovlig overvåking og registrering av norske borgere på bakgrunn av deres politiske holdninger?

Kanskje skulle vi etterlyse en større debatt om sikkerhet og personvern istedet for å peke på kineserne som den store stygge ulven uten å si hva vi legger i det. Ja kanskje er det på sin plass å be om en Lund-kommisjon 2. Bortsett fra USA er det bare den eneste leverandøren av 5G basestasjoner, Eriksson, som står igjen (når ingen får handle med Huawei) som vinner.

En ting vet vi. Norge er et lite land og har ikke råd til å ha verdens nest største økonomi, Kina, som fiende. Dette lærte jo Norge med alt som skjedde når vi delte ut Fredsprisen til Liu sist.

Oppdatering

Siden jeg skrev dette har jeg lest svenske myndigheters reaksjon på påtrykkbingene fra USA på EU. Svenskene gjør en edruelig tilnærming som i mine øyne gir mening i en slik situasjon.

För svensk del har PTS tidigare gjort klart att de EU-regler man följer inte ger möjlighet att ställa krav på vilken utrustning som används utan att man bara utdelar tillstånd för frekvensutrymme och att det är operatörerna som avgör vilken utrustning som används.

Men i en intervju med TT nyligen gör digitaliseringsminister Anders Ygeman klart att han är öppen för att se över dagens lagstiftning.

– Jag vill inte peka ut ett enskilt bolag, men när vi ser den svenska lagstiftningen att vi har möjlighet att dra in eller vägra tillståndet för en operatör, så bör vi också överväga om vi ska ha möjligheten att utesluta en leverantör.